Team building in natura: este eficient ?
De ce team building in natura ?
Ai putea intreba: ”La ce bun un team building in natura ?”
Asistam in ultima perioada (ultimele decade) la o tendinta evidentiata de unele date statistice: virarea treptata a tipului predominant de job de la productie spre servicii. Acesta este un trend care se coreleaza in cazul multor tari sau regiuni cu nivelul de dezvoltare economica: cu cat mai dezvoltat economic un stat, cu atat mai multe joburi orientate spre servicii.
Job-urile care furnizeaza diverse servicii au in mare parte cateva caracteristici comune: lucrul la birou (office) / in spatiu inchis, lucrul cu calculatorul, dependenta de internet (in sens de tip de activitate – dependenta sau independenta, nu de mecanisme neuronale de dependenta), lucrul intr-un cadru formal, cu felurite norme de conduita si aspect.
Fie ca aceste servicii se numesc avocatura, consultanta, servicii publice, asigurari, servicii bancare, servicii de consiliere, marketing, IT&C, afaceri, educatie si multe altele, ele au in comun lucrul la birou (cel putin partial), lucrul cu calculatorul, conexiunea la internet si un anumit cadru formal specific. Si aceasta 8 ore pe zi (cel putin), 40 ore pe saptamana, intre 800 si 880 ore pe luna, peste 2.000 ore pe an (socotind 254 zile de munca cat are 2016, minus aproximativ 21 zile de concediu legale, minus alte cateva ore, cat ar fi urgente / concedii medicale la un minim minimorum). Adica peste 34% din timpul in care suntem activi (circa 16 ore / zi). Daca mai socotim alte 2 ore de lucru peste program (pentru finalizare de situatii, chestiuni neprevazute, dead-line-uri, elaborarea de oferte, alergarea dupa clienti noi, networking si alte astfel de extensii si plugin-uri ale job-ului) si o medie de 2 ore / zi stat la calculator sau la TV acasa pentru divertisment (nu socotim ca munca timpul acesta, dar il socotim ca timp in care creierul nu s-a odihnit, corpul nu s-a miscat si sangele nu s-a oxigenat), procentul poate creste – in mod periculos – spre 55% din timpul in care suntem activi. Cand e mai mult de atat, devine riscant pentru sanatatea psihica si fizica 🙂
Problema nr. 1:
In tot acest timp pe care il dedicam muncii avem foarte putin contact cu natura si cu lumina naturala, cu peisaje care relaxeaza ochii si psihicul. Job-urile de servicii sunt in mare parte concentrate in aglomerarile urbane, in spații de ”office”. In aceste spații nu avem decat petice firave de natura: mici spatii verzi, amenajari florale, poate chiar cate o mica fantana care cade frumos pe vreun mic alpinariu.
Este insuficient, oricat de urbanizati am vrea sa fim. Observarea, inconstienta adesea, a prea multor linii fixe si geometrii precise, a unei ordini arhitecturale prea rigide, poate avea efecte psihice nebanuite (un articol bun aici si o carte buna despre riscul simplificarii sistemelor aici).
Problema nr.2:
O alta problema a lucrului in stil ”office” este sedentarismul si slaba oxigenare a organismului. Moda cu abonamentele la sali de fitness nu este deloc rea in contextul dat, macar ca paliativ, numai de ne-am tine de ele 🙂 Dar pentru o buna oxigenare a corpului si pentru a combate staza sangvina, data de caracterul sedentar al muncii, cea mai buna optiune este cea a miscarii in aer liber.
Problema nr.3:
In cadrul job-urilor de servicii apare un pronuntat caracter formal al relatiilor dintre oameni. De la aspect, reguli de conduita, limbaj tehnic si pana la evaluari, proceduri interne si alte elemente si procese care definesc sistemul afacerii. Cand reusim sa fim mai calzi cu clientii, parca reintram intr-un anumit firesc (deh, pentru asta avem si un stimulent economic, nu numai antropologic, pentru ca de clienti depind afacerile noastre).
Nici relatiile cu colegii sau cu managerii nu sunt intotdeauna cordiale. Uneori pot fi excesiv de formale, ceea ce nu duce la nimic bun.
O solutie pentru toate cele 3 probleme ale job-urilor de tip office sunt activitatile de team building in natura. Aceasta pentru ca ii scoate pe oameni in natura, ii pune sa faca miscare in aer liber, intr-un cadru non-formal, intr-o atmosfera de joaca si intr-o ambianta relaxanta.
Jocuri de team building in natura
Capacitatea noastra de a depune efort nu este liniara, ci are suisuri si coborasuri (aici un articol bun pe tema aceasta). Si depinde enorm de modul in care o pregatim si o sustinem. Da, o pregatim noi, prin tot ceea ce facem in afara orelor de munca. Cum dormim, ce mancam, cata miscare facem, ce si cate lichide bem, echilibrul in familie, echilibrul emotional, hobby-urile si pasiunile noastre, timpul petrecut in asa fel incat creierul sa se relaxeze si sa nu faca acelasi lucru pe care il face si la servici, igiena gandurilor (apropos de asta, un banc bun aici), activitatea culturala si poate si alte elemente pe care nu le-am mai enumerat – contribuie sinergic la capacitatea noastra de a depune efort si de a fi eficienti la locul nostru de munca. Creierul nostru are nevoie de ruperi de ritm. Asa recapatam randamentul, atat la nivel individual, cat si la nivel de echipa.
Cum ar fi ca din cand in cand echipa ta sa iasa in fata cladirii sau in parc si sa isi faca un selfie de grup ? E clar ca trebuie sa fie o atmosfera faina in companie, ca oamenii sa vrea sa iasa afara din cladire si sa isi faca un selfie de grup zambind si afisand o atitudine de genul ”Hai sa ne jucam pac-pac”.
Cum ai putea insa sa rupi ritmul pentru angajatii tai, si in acelasi timp sa ramana conectati la valorile si atmosfera din compania ta ? (evident atmosfera trebuie sa fie faina, ca ei sa doreasca sa ramana conectati la ea… )
Activitatile de team building in natura, in aer liber, sunt o optiune perfecta in acest sens. Cu totii cred ca simtim uneori nevoia sa ne jucam, sa radem, sa ne simtim bine, intr-un cadru non-formal.
Jocurile de team building in natura pot fi ruperi de ritm perfecte: angajatii uita de sarcinile lor pentru scurt timp, de probleme, poate si de unele probleme din familie, dau ”reset” la griji, dau ”ignore” la ganduri sumbre si nu le acorda ocazii de derulare ”prin fata ochilor”, concentrandu-se pe interactiunea cu ceilalti si pe regulile jocurilor (suna ciudat ”reguli”, dar si handball-ul pe nisip sau miutza de la colt de strada au regulile lor).
In acelasi timp, angajatii raman conectati la valorile companiei tale. In mod firesc, non-formal, uman, cald, fara nicio presiune. Prin implicarea ta ca manager in jocurile de team building cot la cot cu angajatii tai, ei te vor percepe ca fiind al lor, ca nefiind supraom sau din alt film. Le vei putea impartasi in mod organic, intr-o consecventa perfecta intre vorbe si fapte, valorile tale si viziunea ta in ceea ce priveste compania. Te vor percepe ca ofiterul care lupta in prima linie alaturi de soldati. Asa cum ofiterii germani de tancuri conduceau tancurile in prima linie in ofensiva din est in cel de-al doilea razboi mondial, spre deosebire de ofiterii rusi, care isi trimiteau trupele la lupta din pozitii comode, tipice politrucilor.
Implicarea ta ca manager in jocurile de team building alaturi de angajati, ca urmare a unei viziuni de team building bine articulate, iti confera greutate si autoritate cuvantului tau. Intr-un fel va suna cuvantul tau fata de un angajat care te percepe ca pe un stapan discretionar, in alt fel il va percepe cand valorile tale / ale companiei sunt insusite organic si firesc de catre angajat. Iar cadrul cel mai potrivit de intarire a valorilor asociate viziunii tale de team building este unul non-formal, relaxant. Adica in aer liber, in natura.
Un team building izolat nu poate face mare lucru, in lipsa unei viziuni de team building
In ceea ce priveste branding-ul se cheama ca nu ai facut mare lucru daca ti-ai definit identitatea vizuala si ai venit cu un logo, daca nu ai o intreaga viziune in spate (vezi un articol bun aici). La fel, in cresterea companiei tale nu este suficient un team building din cand in cand, daca lipseste strategia de team building. Ar avea doar rol paliativ.
Degeaba contractezi servicii de team building, daca asta inseamna sa repari ce se strica din neatentie la locul de munca. O atmosfera tensionata, o presiune prea mare pe angajati, un management slab al resurselor, organizarea slaba a sarcinilor / responsabilitati insuficient de clare, sedinte in care se cauta vinovati si / sau se face morala, reprosuri profesionale, comparatii intre angajati si generarea de invidie, nemultumirea financiara si / sau profesionala a angajatilor si multe altele de acest gen sunt corozivi puternici ai echipelor din companii. O strategie articulata de team building ar trebui sa adreseze intrebarea urmatoare: ce trebuie sa fac ca sa imi cresc (nu numeric, ci calitativ) echipa ? Ceea ce am facut astazi conduce la cresterea echipei sau la corodarea ei ?
Mi-a placut foarte mult o afirmatie a unui antreprenor roman: afacerile sunt din oameni, cu oameni, pentru oameni ! Asa ca atmosfera trebuie sa fie umana, calda, oamenii sa se simta motivati si sa le placa ceea ce fac. Companiile care fac ca joburile sa se confunde cumva cu pasiunile angajatilor ajung sa fie de top (sa ne gandim la Google sau Facebook).
In astfel de cazuri activitatile de team building in natura s-ar articula coerent la viziunea manageriala. Ele nu ar face decat sa contribuie cu mici ajustari la relatiile dintre membrii echipei si sa consolideze spiritul de echipa. In cazul lipsei unei viziuni manageriale de team building, activitatile de team building contractate nu sunt decat un paliativ. Sau mai rau: angajatii ar putea percepe ca obligatie de serviciu prezenta la team building si ar putea fi suparati pe timpul pe care trebuie sa il aloce companiei in plus fata de norma lor de lucru.
Am sa inchei cu o intrebare: ce viziune de crestere (calitativa) a echipei ai pentru compania ta (daca esti manager) ? Ce viziune de crestere a echipei exista in compania ta (daca esti angajat) ? Activitatile de team building ar veni firesc pe viziunea ta / a companiei in care lucrezi sau ar fi un paliativ / ceva de bifat sau sunt ceva cu totul inutil ?
Daca ti-a placut articolul, ai gasit ceva de folos in el, sau, dimpotriva, nu esti de acord cu ceva, lasa-mi te rog un comentariu.