Materiale necesare: pentru activitatea de Wildlife watching este necesar ca participantii sa poarte haine cu efect cat mai mare de dezagregare in peisaj (haine de camuflaj, kaki, olive etc.). Orice accesoriu vestimentar cu culori nepotrivite (alb, roz, galben, rosu etc.) atrage atentia faunei salbatice si o indeparteaza. Este necesar ca in echipa sa existe macar un aparat foto cu factor de marire de macar 10x.
Durata estimata: 4-6 ore (inclusiv partea de debriefing). Inca 2 ore seara, pentru lauda cu trofeele prinse (fotografii).
Perioada de desfasurare: in principiu, pe toata perioada anului, cu exceptia animalelor salbatice care intra in hibernare (parsii, ariciul, rozatoarele si insectivorele, liliecii).
Regulile jocului: Regula cruciala a activitatii de Wildlife watching este linistea: nu se vorbeste, se calca cu foarte mare grija pe sol (pentru a nu produce sunete prin ruperea unor lemne sau fosnitul de frunze uscate), hainele si echipamentul trebuie sa nu faca zgomot in utilizarea lor.
Echipele nu vor fi mai mari de 5 persoane, in afara conducatorului echipei (va fi din partea organizatorului). Participantii trebuie sa se strecoare prin padure, producand cat de putin zgomot posibil, pentru a incerca surprinderea unor animale salbatice. O varianta a activitatii acesteia – varianta dedicata carnivorelor mari – este de a merge la observatoare speciale ale gestionarilor de fond cinegetic, pentru limitarea riscurilor intalnirilor fata in fata. Participantii trebuie sa intre in rolul de vanator sau de amerindian, simtindu-se cat mai bine integrati in mediul natural.
Conducatorii echipelor vor face un instructaj inainte de intrarea pe trasee. Acesta va viza o scurta enumerare si descriere a speciilor care ar putea fi observate in zona respectiva, comportamentul in caz de contact vizual fata in fata, masuri de siguranta, reguli de deplasare, alte informatii care se vor mai da pe traseu si cateva reguli de comunicare in cazul observarii unui animal salbatic.
Pentru perioada de timp dedicata activitatii toti participantii vor deveni foarte silentiosi si atenti la toate semnalele vizuale, zgomotele si indiciile din padure. Asemeni unor vanatori sau indieni, care citesc toate indiciile, pentru a ajunge la specia pe care doreste sa o impuste. Noi le vom impusca cu aparatul foto 🙂
Conducatorii echipelor vor ghida participantii pe trasee considerate optime pentru sansa de a observa specii de mamifere salbatice. Conducatorii echipelor vor arata participantilor si urmele / semnele activitatilor diverselor specii de mamifere salbatice (amprente, lasaturi, vizuine, zgarieturi pe copaci, par etc.).
Nu exista nicio garantie ca vom intalni specii deosebite de animale salbatice (cerb carpatin, pisica salbatica, jderi, parsi, rapitoare de noapte etc.). Organizatorul va lua insa toate masurile pentru a maximiza sansele de observare a speciilor de animale salbatice (perioada din an si din zi in care se va derula activitatea, habitatele preferate ale speciilor respective, semnalari anterioare, prezenta la un observator sau hranitor – pentru carnivore mari etc.).
Seara echipele isi vor arata reciproc, cu ajutorul unui laptop si a videoproiectorului, trofeele vanate (pozele). Ca si cum am fi fost la vanatoare. Iar seara ne laudam cu trofeele, la un pahar de Jagermeister, exagerand (conform cutumei 🙂 dimensiunile trofeelor.
Rațiunea jocului: Activitatea de Wildlife watching dezvolta foarte mult autodisciplina si disciplina de grup, rabdarea, capacitatea de urmarire concentrata a unui obiectiv, spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, construieste increderea intre membrii echipei, dezvolta atentia distributiva si spiritul de observatie, dezvolta flexibilitatea, nu in ultimul rand contribuie semnificativ la o buna circulatie si oxigenare a sangelui (dat fiind surplusul de oxigen, specific padurii).
Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei acestei activitati: Ce am invatat eu despre mine insumi ? Pot sa ma disciplinez, am rabdare, pot sa nu vorbesc ? Ce am invatat despre ceilalti ? Ce sentimente au trezit in mine reusita / esecul echipei (observarea si prinderea unor cadre bune cu specii de animale salbatice) ? Seamana activitatea de Wildlife watching cu afacerea mea / job-ul meu ? Dar cu viata in general ? Cu ce as putea asemana linistea din activitatea de Wildlife watching, daca ma gandesc la compania mea sau la business in general ? Ce strategie da roade mai degraba: individuala sau de grup ? As putea asemana indrumarea conducatorului echipei cu un proces de mentorat (profesional, de cariera, personal etc.) ? Cum as putea asemana traseul parcurs si trofeele (pozele realizate) cu traseul si reusitele mele profesionale ?