Materiale necesare: pentru jocul Vanatoare de comori sau Treasure hunt se vor aloca cate o busola si un segment de harta personalizata pentru fiecare echipa; eventual si statii de emisie receptie sau dispozitive geo-tag in caz de ratacire.
Durata estimata: 4 ore (inclusiv partea de debriefing).
Perioada de desfasurare: toata perioada anului.
Regulile jocului: Jocul Vanatoare de comori sau Treasure hunt seamana cu jocul Orientare in padure prin faptul ca este utilizata aceeasi tehnica de orientare. Fiecare echipa va avea cate o busola si un segment de harta, cu ajutorul caruia vor incepe. Organizatorul va stabili 2 sau 3 trasee (in functie de cate echipe se intrec), similare ca dificultate si ca efort necesar. Traseele ca atare nu vor fi figurate pe harti. Totusi bucatile de harta vor deveni treptat disponibile participantilor, pe masura avansarii pe traseu si a descoperirii indiciilor. Segmentele de harta vor fi unite treptat, cu ajutorul unor sfori, pe masura descoperirii lor.
Jocul Vanatoare de comori are o alta abordare decat Orientarea in padure, in sensul ca traseul devine clar etapa cu etapa, prin rezolvarea unor mistere (ghicitori, indicii, puzzle spatial etc.). Va exista un numar fix de repere spatiale, care vor contine indicii de orientare. Totalitatea indiciilor vor alcatui de fapt un fel de harta a traseului pana la comoara. Comoara va fi o cutie de plastic ingropata in pamant, avand o serie de obiecte (cu valoare simbolica).
Organizatorul va explica participantilor principiile orientarii in teren cu ajutorul hartii si a busolei si se va asigura ca acestea au fost intelese. Membrii echipelor vor utiliza cunostintele teoretice prezentate la inceput pentru a se orienta in teren, a gasi indiciile din teren si a ajunge la comoara in final. Ideea la jocul Vanatoare de comori nu este a vitezei, ci a inteligentei de a pune cap la cap o serie de informatii si a gasi comoara ascunsa. Pentru toate echipele exista o singura comoara. Traseele diferitelor echipe conduc spre aceasta comoara. Echipa care gaseste prima comoara castiga. Daca echipele sunt foarte aproape unele de altele, se va evita orice forma de conflict fizic (imbranceli pentru a ajunge primii la comoara, placari si alte forme violente de interactiune; nu sunt interzise pacalelile reciproce, care au in vedere evitarea agresiunii). Orice forma de agresiune fizica se sanctioneaza cu descalificarea echipei care a initiat sau cu restartarea jocului. Nu se accepta contestatii legate de diferente de declivitate sau de acces in ceea ce priveste traseele. Acestea sunt stabilite de catre organizator, utilizand mai multe statistici spatiale si temporale.
Orientarea cu ajutorul busolei si a hartii este o activitate foarte captivanta si foarte utila, putand deveni un frumos hobby personal, de familie sau de grup. Cateva mici detalii tehnice aici. Daca la ghicitoarea spatiala (cum ajung la un anumit punct in spatiu) se adauga si alte ghicitori sau indici de perspicacitate / logica / spirit de observatie, jocul devine cu atat mai interesant.
Rațiunea jocului: Jocul Vanatoare de comori sau Treasure hunt intareste spiritul de echipa, dar si spiritul de competitie, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, dezvolta perspicacitatea, construieste increderea intre membrii echipei, dezvolta atentia distributiva si spiritul de observatie, dezvolta inteligenta spatiala, dezvolta abilitatea de planificare flexibila si de a respecta in mod creativ un set de reguli stricte, contribuie semnificativ la o buna circulatie si oxigenare a sangelui (dat fiind aerul bogat in oxigen, specific padurii).
Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei acestui joc: Ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Care este rolul increderii intre membrii echipei pentru reusita si cum pot aplica cele invatate la locul meu de munca ? Ce sentimente au trezit in mine reusita / esecul echipei ? Daca am pierdut ca echipa, ce am putea face mai bine altadata ? Seamana jocul Vanatoare de comori cu afacerea mea / job-ul meu ? Dar cu viata in general ? Cu ce as putea asemana indiciile din jocul Vanatoare de comori si comoara, daca ma gandesc la compania mea sau la business in general ? As putea asemana indrumarea prin indicii cu un proces de mentorat (profesional, de cariera, personal etc.) ? Cum as putea asemana traseul parcurs cu traseul meu profesional ?