robotul scriitor

Materiale necesare: 2 mape tip clipboard A4 (sau 3 sau cate echipe sunt), cateva hartii A4, 2 sau n markere groase, 7-8 fasii de chinga / echipa, capsator.

Durata estimata:  30 minute.

Perioada de desfasurare: in afara sezonului rece (zapada ar fi un impediment).

Regulile jocului: In cadrul jocului Robotul scriitor membrii fiecareia dintre cele 2 (sau n) echipe care concureaza se aseaza pe jos, in cerc, in jurul unei mape clipoboard A4 si apuca de capetele chingilor (razelor care pleaca de la marker spre participanti). Echipele au voie sa exerseze 3 minute pentru o minima coordonare si pentru a stabili un plan de actiune. In momentul in care se da startul, echipele trebuie sa scrie prin coordonare un cuvant pe clipboard (preferabil numele companiei / firmei lor). Echipa castigatoare este aceea care reuseste sa termine prima de scris, iar scrisul este lizibil. Echipa care termina prima, dar scrisul nu este lizibil, nu castiga.

Rațiunea jocului: Jocul Robotul scriitor intareste spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, dezvolta abilitatea de a planifica si de a respecta in mod creativ un set de reguli stricte, dezvolta capacitatea de auto-organizare a echipei (formate ad-hoc) si de asumare dinamica de roluri. Jocul dezvolta in special un anumit simt al echilibrului intre initiativa proprie si flexibilitate, intre atentia la activitatea proprie si la modul in care aceasta se integreaza in ”simfonia” comuna, datorita nevoii de a balansa taria cu care trebuie intinsa chinga si flexibilitatea cu care trebuie lasata pentru atingerea obiectivului comun.

Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei jocului Robotul scriitor: ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Este important sau nu sa fii flexibil in relatiile de munca pentru atingerea unui scop comun (scrierea cuvantului cu ajutorul robotului scriitor, atingerea unei tinte de vanzari, atingerea unui plan realist etc.) ? Cum pot sa echilibrez initiativa proprie cu flexibilitatea in vederea armonizarii cu ceilalti pentru atingerea unui scop comun ? Sunt preponderent atent la ceilalti sau sunt preponderent atent la mine ? Daca sunt mai mult atent la mine ce efecte ar avea mutarea unei parti a atentiei la ceilalti ? Daca sunt mai mult atent la ceilalti ce efecte ar avea mutarea unei parti a atentiei la ceea ce fac eu ? Ce sentimente a trezit in mine reusita / esecul echipei ?