Materiale necesare: pentru jocul Orientare in padure se vor aloca cate o busola si o harta pentru fiecare echipa; eventual si statii de emisie receptie sau dispozitive geo-tag in caz de ratacire.
Durata estimata: 2 ore (inclusiv partea de debriefing).
Perioada de desfasurare: toata perioada anului.
Regulile jocului: Organizatorul va stabili 2 sau 3 trasee (in functie de cate echipe se intrec), similare ca dificultate si ca efort necesar si le va figura pe hartile topografice care vor reveni echipelor. Organizatorul va explica participantilor principiile orientarii in teren cu ajutorul hartii si a busolei si se va asigura ca acestea au fost intelese. Pentru a se asigura ca echipele au mers pe traseele prestabilite, vor exista niste repere in teren sau puncte de control, de la care participantii vor trebui sa colecteze niste obiecte (panglici, pioneze, etichete etc.). Membrii echipelor vor utiliza cunostintele teoretice prezentate la inceput pentru a se orienta in teren si a parcurge cat mai repede traseul alocat. Echipa care termina prima traseul si are toate dovezile de parcurgere a traseului (panglici, etichete etc.) castiga. Nu se accepta contestatii legate de diferente de declivitate sau de acces in ceea ce priveste traseele. Acestea sunt stabilite de catre organizator, utilizand mai multe statistici spatiale si temporale.
Orientarea cu ajutorul busolei si a hartii este o activitate foarte captivanta si foarte utila, putand deveni un frumos hobby personal, de familie sau de grup. Cateva mici detalii tehnice aici.
Rațiunea jocului: Jocul Orientare in padure intareste spiritul de echipa, dar si spiritul de competitie, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, construieste increderea intre membrii echipei, dezvolta atentia distributiva, dezvolta inteligenta spatiala, dezvolta simtul raspunderii / responsabilitatii, dezvolta flexibilitatea (capacitatea de adaptare la ritmul unei echipe), dezvolta abilitatea de a planifica si de a respecta in mod creativ un set de reguli stricte, contribuie semnificativ la o buna circulatie si oxigenare a sangelui (dat fiind surplusul de oxigen, specific padurii).
Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei acestui joc: Ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Care este rolul increderii intre membrii echipei pentru reusita si cum pot aplica cele invatate la locul meu de munca ? Ce sentimente au trezit in mine reusita / esecul echipei ? Daca am pierdut ca echipa, ce am putea face mai bine altadata ? Seamana jocul Orientare in padure cu afacerea mea / job-ul meu ? Dar cu viata in general ? Cu ce as putea asemana harta si busola din jocul Orientare in padure daca ma gandesc la compania mea sau la business in general ? Ce strategie da roade mai degraba: individuala sau de grup ? As putea asemana indrumarea cartografica (cu ajutorul unei harti) cu un proces de mentorat (profesional, de cariera, personal etc.) ? Cum as putea asemana traseul parcurs cu traseul meu profesional ?