Materiale necesare: Un pachet de carti de joc, plicuri, o foarfeca.
Durata estimata: 45 min (inclusiv partea de debriefing).
Regulile jocului: Organizatorul va taia cartile de joc in diagonala, apoi pe cealalta diagonala, rezultand 4 triunghiuri din fiecare carte de joc. Organizatorul va amesteca triunghiurile si va pune un numar egal de triunghiuri in cate un plic, pentru fiecare echipa. Organizatorul va imparti participantii in echipe de 3-4 membrii. Fiecare echipa primeste cate un plic cu triunghiuri. Echipele vor avea 5 minute pentru a examina si sorta triunghiurile si pentru a-si face o strategie de troc. Apoi va incepe faza de troc, care va dura maximum 10 minute. In aceasta etapa membrii echipelor se vor angaja in negocieri de schimb / de troc, astfel incat sa isi completeze cat mai multe carti de joc. Echipa care va avea cele mai multe carti de joc complete (toate cele 4 triunghiuri) va castiga. La paritate, va conta valoarea cartilor de joc complete (cartile cu numere- valori mici, valet, dama, rege, as – valori mari).
Rațiunea jocului: Jocul Negociere cu carti de joc este recomandat pentru antrenarea intr-un context ludic si non-formal a tehnicilor de vanzare, pentru angajati prea centrati pe propria persoana, pentru probleme de comunicare in echipe, pentru dezvoltarea abilitatilor de negociere si de interactiune sociala. Este recomandat pentru dezvoltarea creativitatii in negociere si in realizarea unor strategii pentru atingerea unor obiective. De asemenea, jocul Negociere cu carti de joc intareste spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, construieste relatii de incredere intre membrii echipei. Un avantaj direct este si dezvoltarea abilitatii de a planifica strategic atingerea unui obiectiv.
Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei jocului Negociere cu carti de joc : Ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Cat de dornici au fost ceilalti in a realiza trocul cu triunghiuri de carti de joc ? Ce tehnici de negociere am folosit ? Care au fost mai eficiente ? Cum s-a schimbat strategia de negociere pe parcursul etapei de troc si daca s-a schimbat, de ce s-a schimbat ? Cum a afectat presiunea timpului modul in care am negociat ? Ce alte abilitati ai folosit si au avut succes in negociere si in realizarea trocului ? Cum as putea aplica in afacerea mea / la locul meu de munca tehnicile aplicate / lucrurile invatate acum ?
Ideea jocului Negociere cu carti de joc a fost inspirata de jocul Card triangles din cartea Quick Team Building Activities for Busy Managers (Miller, 2003)