marea descalcire

Materiale necesare: o bucata de coarda sau cordelina de 20 – 25 m, esarfe pentru legat la ochi.

Durata estimata: 45 min (inclusiv partea de debriefing).

Perioada de desfasurare: toata perioada anului.

Regulile jocului: Jocul  Marea Descalcire presupune gasirea de catre fiecare echipa (pot fi 2 sau mai multe echipe) a unui mod de a descalci coarda / cordelina, care a fost incurcata in adins de catre organizator. Organizatorul se asigura ca sunt asezati in cerc la o distanta de 2 m unii de altii si ca participantii si-au pus corect esarfele la ochi. Apoi leaga capetele bucatii de coarda / cordelina, realizand astfel o bucla. Diverse portiuni ale buclei sunt alocate fiecarui participant, intr-o ordine aleatoare, astfel incat sa rezulte un fel de stea (privind de sus). De colturi vor tine participantii cu ambele maini. O alta varianta de incalcire a buclei de cordelina este ca organizatorul sa treaca in mod aleatoriu de la un participant la altul (participanti care stau aproape fata in fata in cadrul cercului), dandu-le cordelina. Apoi la final, cand s-a apropiat de capatul cu care a inceput si care se afla la un participant, sa inchida bucla cu un nod. Dupa ce echipelor le-a fost asezata bucla de coarda incurcata, organizatorul da startul. Participantii trebuie sa comunice intre ei si sa isi dea seama (fara a utiliza simtul vazului) cum s-ar putea descalci si cum ar putea reface bucla / cercul. In acest demers ei nu au voie sa lase coarda din maini, ci trebuie sa aiba in permanenta mainile pe coarda / cordelina si sa avanseze din aproape in aproape.

Rațiunea jocului: Jocul Marea Descalcire intareste spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, construieste increderea intre membrii echipei, dezvolta atentia distributiva, dezvolta inteligenta spatiala.

Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei acestui joc: Ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Care este rolul increderii intre membrii echipei pentru reusita si cum pot aplica cele invatate la locul meu de munca ? Ce a dus la reusita ? Ce a dus la esec ? Ce sentimente a nascut reusita / esecul ? Daca am pierdut ca echipa, ce am putea face mai bine altadata ? Seamana Marea Descalcire cu job-ul meu ? Dar cu viata in general ? Ce sentimente mi-a dezvaluit faptul ca nu am putut sa ma bazez pe vazul propriu ? Cum am reusit sa conjug initiativa proprie cu initiativele celorlalti ? M-am putut ajuta cu ceilalti colegi de echipa sa descalcim bucla sau cu unii da, cu altii nu ?