Materiale necesare: pentru concursul Lumea minunata a fluturilor si florilor este necesar ca in fiecare echipa sa existe macar un aparat foto cu functie de macro.
Durata estimata: 1 ora. Inca 1-2 ore seara, pentru evaluarea instantaneelor cu insecte si flori si debriefing.
Perioada de desfasurare: aprilie – august; nu se poate desfasura pe vreme ploioasa.
Regulile jocului: Participantii la team building vor fi impartiti de catre organizator in echipe de cate 3 oameni si un juriu de 5 oameni, care vor evalua seara fotografiile cu fluturi si flori.
Echipele vor pleca in expeditie sub indrumarea organizatorului. Se va merge pe un traseu care sa surprinda atat pajisti, cat si zone cu ochiuri de apa si alternante padure-luminis. Participantii trebuie sa fie foarte atenti la fluturii pe care ii vor observa, sa ii urmareasca pana se aseaza pe plante / pe flori si sa ii fotografieze cat mai indeaproape, astfel incat imaginile sa fie cat mai clare. Cu cat culorile fluturelui si a plantei se afla mai in opozitie / mai simetric dispuse pe roata culorilor (culori complementare), cu atat fotografia este mai de succes. Castiga echipa cu cele mai multe instantanee cu fotografii de succes (culori contrastante sau chiar complementare, pe roata culorilor).
Organizatorul va face un instructaj inainte de parcurgerea traseului. Acesta va viza o scurta biologie a fluturilor si tipul de relatie intre fluturi si plante, precum si importanta culorilor plantelor pentru fluturi. Pana la urma culorile plantelor intra intr-un fel de strategie de marketing a florilor pentru ”vanzarea” nectarului contra fecundarea plantelor.
Se interzice capturarea fluturilor sau vatamarea lor in orice fel, putand fi printre ei specii ocrotite.
Rațiunea jocului: Concursul Lumea minunata a fluturilor si florilor dezvolta foarte mult autodisciplina si disciplina de grup, rabdarea, capacitatea de urmarire concentrata a unui obiectiv, spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, construieste increderea intre membrii echipei, dezvolta atentia distributiva si spiritul de observatie, dezvolta flexibilitatea, nu in ultimul rand contribuie semnificativ la o buna circulatie si oxigenare a sangelui (dat fiind surplusul de oxigen, specific padurii).
Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei acestei activitati: Ce am invatat eu despre mine insumi ? Pot sa ma disciplinez, am rabdare, cat de perseverent sunt in urmarirea unui obiectiv ? Ce am invatat despre ceilalti ? Ce sentimente au trezit in mine reusita / esecul echipei (observarea si prinderea celor mai multe instantanee de succes cu fluturi si flori) ? Seamana concursul Lumea minunata a fluturilor si florilor cu afacerea mea / job-ul meu ? Dar cu viata in general ? Cu ce as putea asemana gasirea si fotografierea unui cuplu fluture-floare cu culori complementare, daca ma gandesc la compania mea sau la business in general ? Ce strategie da roade mai degraba: individuala sau de grup ? Cum as putea asemana traseul parcurs si instantaneele de succes realizate cu traseul si reusitele mele profesionale ?