team ski

 

Materiale necesare: 2 perechi de scanduri de 4 m (nu de molid sau brad; preferabil pin, fag, stejar), chingi, holz-suruburi. 2 scanduri de lemn de 2 m se infig in sol si se unesc printr-o sfoara de plastic (de rufe) sau o panglica, ce marcheaza linia de sosire

Durata estimata: 30-45 minute, incluzand pregatirea si testarea schiurilor si partea de debriefing.

Perioada de desfasurare: toata perioada anului.

Regulile jocului: Acest joc de echipa – team ski – se joaca in 2 echipe de cate minim 4 persoane, maxim 7. Se va alege un teren plat, fara denivelari, preferabil cu gazon tuns scurt sau pascut. Intrecerea dintre cele 2 echipe va avea loc pe o distanta de la 30 la 200 m, in functie de caracteristicile terenului si ale celor 2 echipe. Dupa un scurt instructaj si o scurta testare pentru intelegerea regulilor jocului si stabilirea strategiilor de echipa, se va da startul. Cele 2 echipe se vor intrece in linie dreapta, cea care va reusi sa treaca prima cu varfurile schiurilor de linia de sosire fiind castigatoare. Daca vreunul sau mai multi membrii se dezechilibreaza si ating solul cu mainile nu este descalificata echipa respectiva, dar in caz de paritate va pierde. Poate insa castiga, daca va exista un avans considerabil fata de echipa adversa (minim 1 m, masurat la varfurile schiurilor).

Rațiunea jocului: Jocul de team ski intareste spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii fiecarei echipe, prin urmarirea unui obiectiv comun si a unei strategii comune, intareste spiritul de competitie, dezvolta atentia distributiva, dezvolta flexibilitatea (capacitatea de adaptare la ritmul unei echipe).

Concluzii (Debriefing):  O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei acestui joc: ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Care este rolul increderii intre membrii echipei pentru reusita si cum pot aplica cele invatate la locul meu de munca ? Ce sentimente au trezit in mine reusita / esecul echipei ? Daca am pierdut ca echipa, ce am putea face mai bine altadata ? Pot gasi o asemanare a jocului team ski cu locul meu de munca ? Cum fac fata unei situatii de competitie ? Ce rol mi-am asumat in cadrul echipei si cum l-am onorat ? Ce strategie a avut echipa mea si ce roade a dat aplicarea strategiei ?