Materiale necesare: o bucata de cordelina de 15 – 20 m, o saltea de izopren, jucarii de cauciuc / mingi de cauciuc de diverse culori, sfoara, tarusi
Durata estimata: 30 minute (inclusiv debriefing-ul).
Perioada de desfasurare: in afara sezonului rece (zapada ar fi un impediment).
Regulile jocului: Acest joc de echipa cu cordeline se joaca in 2 echipe de cate minim 5 persoane, maximum 8. Terenul de joaca este reprezentat de un dreptunghi de 40 m x 20 m, fiind impartit pe latura lunga in 3: 15 m – 10 m – 15 m. Dreptunghiurile rezultate de 15 m x 20 m din margini sunt dreptunghiurile din care cele 2 echipe nu au voie sa iasa. Dreptunghiul din mijloc este spatiul comun, unde organizatorul amplaseaza in anumite pozitii prestabilite jucariile de cauciuc / mingile de cauciuc de diverse culori.
Fiecare echipa are de luat 5-7 astfel de obiecte, pe care trebuie sa le reaseze in dreptunghiul ei in aceeasi pozitie in care erau in dreptunghiul comun, reperul fiind linia de margine (latura mica a dreptunghiului mare 40 m x 20 m).
Obiectele pentru cele 2 echipe sunt asezate initial simetric, in oglinda, in dreptunghiul comun (10 m x 20 m). La final, organizatorul masoara distanta dintre linia de margine si obiectele reasezate, fiind acceptata o marja de 15 cm. Castiga echipa care termina cu cele mai multe obiecte reasezate corect. Echipa care termina prima, dar are mai putine obiecte asezate corect pierde. La paritate de obiecte reasezate corect, castiga echipa care a terminat prima.
Ratiunea jocului: Acest joc de echipa cu cordeline intareste spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, incurajeaza asumarea de roluri, construieste increderea intre membrii echipei, dezvolta atentia distributiva si flexibilitatea in relatia cu ceilalti, dezvolta simtul raspunderii / responsabilitatii, dezvolta abilitatea de a planifica si de a respecta in mod creativ un set de reguli stricte, dezvolta inteligenta spatiala si memoria.
Concluzii: O serie de intrebari pot fi foarte de folos in procesul internalizarii experientei acestui joc de echipa cu cordeline: ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Care este rolul increderii intre membrii echipei pentru reusita comuna ? Care este rolul flexibilitatii mele in relatia cu ceilalti membrii ai echipei in atingerea scopului comun ? Care este rolul responsabilitatii (response-ability) mele in relatia cu ceilalti membrii ai echipei in atingerea scopului comun ? Daca am pierdut ca echipa, ce am putea face mai bine altadata ? Cum pot aplica cele invatate la locul meu de munca ?