Materiale necesare: hartie si pix pentru fiecare participant, hartie de flipchart pentru fiecare echipa, markere colorate.
Durata estimata: 1 ora (inclusiv partea de debriefing).
Regulile jocului: Jocul Identificarea valorilor comune presupune ca fiecare participant sa noteze in 2 minute 3 valori pe care le considera mai importante pentru companie / pentru grup. Apoi organizatorul imparte participantii in echipe de 4-6 persoane. Fiecare coechipier isi va prezenta cele 3 valori notate. Echipele vor hotari 3 valori pe care le considera de comun acord ca fiind cele mai importante pentru companie / pentru grup. Echipele vor realiza in 10 minute un fel de poster pe hartia de flipchart, utilizand cuvinte, grafice, desene, care sa sugereze cel mai bine cele 3 valori. Dupa cele 10 minute echipele vor prezenta posterele lor.
Exista 2 variante de finalizare a jocului: varianta cu echipa castigatoare si varianta in care castiga toti (claritate, incredere, comunicare etc.). Daca se prefera varianta in care o echipa trebuie sa castige, ar trebui ca managerul, CEO sau proprietarul afacerii sa hotareasca care echipa s-a apropiat cel mai mult de viziunea sa. Ca variante, conducatorul / managerul unui grup de oameni / persoane din top management decid care echipa s-a apropiat cel mai mult de viziunea companiei sau a venit cu cea mai creativa prezentare.
Rațiunea jocului: Jocul Identificarea valorilor comune reprezinta o forma de punere in acord si de asumare a strategiei companiei la nivel axiologic (al valorilor). Jocul Identificarea valorilor comune intareste spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea intre membrii echipei, construieste relatii de incredere intre membrii echipei, intre membrii echipei si echipa de management.
Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei jocului Acronimul prenumelui meu: Ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Cat de importante sunt pentru locul meu de munca / afacerea mea impartasirea unor valori comune ? Ce valori sunt comune pentru toate echipele ? Cum ati gestionat viziunile diferite din interiorul echipelor ? Daca un angajat nou ar veni in firma, ar observa valorile identificate fara sa i se spuna nimic ? Cum ne comportam ca angajati, astfel incat sa se citeasca valorile identificate din actiunile noastre ? Ce ne face sa pierdem uneori din vedere valorile respective ? Cum le putem recapata atunci ? Cum ajuta trairea acestor valori la atingerea obiectivelor companiei noastre ?
Ideea jocului Identificarea valorilor comune a fost inspirata de jocul Shared values din cartea Quick Team Building Activities for Busy Managers (Miller, 2003)