deseul periculos

Materiale necesare: in functie de numarul de echipe (= n), n seturi alcatuite dintr-un recipient pet de 1/2 L, un recipient pet de 2 L (taiat la jumatate), o galeata si cate 2 chingi sau sfori de cate 4 m. Daca spatiul nu permite intrecerea simultana a echipelor, pot fi si numai 2 seturi, urmand ca echipele sa se succeada.

Durata estimata: 45 min (inclusiv partea de debriefing).

Regulile jocului: Participantii vor fi impartiti in echipe de cate 2 membrii. Fiecare echipa va trebui sa apuce deseul toxic (recipientul de 1/2 L) cu recipientul ajutator (jumatatea de recipient de 2 L, care va fi ovalizata cu ajutorul chingilor / sforilor). Fiecare echipa va avea de transportat deseul periculos cu ajutorul recipientului de manuire in siguranta (aflate initial la o anumita distanta intre ele, pe podea) pe parcursul unei distante, pana la recipientul de neutralizare a deseului toxic (galeata). Organizatorul va cronometra timpul de parcurgere si de neutralizare a deseului. Echipa care obtine cel mai bun timp de neutralizare castiga.

Variante cu dificultate crescuta ale jocului Deseul periculos: amplasarea unor obstacole (scaune, mese), cresterea distantei.

Rațiunea jocului: Jocul Deseul periculos este recomandat pentru intarirea spiritului de echipa, pentru dezvoltarea perspicacitatii, dezvoltarea atentiei si a capacitatii de concentrare asupra unui obiectiv, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, intareste spiritul competitional intre membrii diferitelor echipe.

Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei jocului Deseul periculos : Ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ?  Cum a afectat presiunea timpului modul in care am actionat ? Ce strategii am aplicat pentru a avea o viteza buna si in acelasi timp o coordonare buna cu coechipierul ? Ce sentimente am avut daca am scapat deseul ? Dar daca a scapat deseul alta echipa ? Cat de importante sunt pentru locul meu de munca / afacerea mea atentia, viteza de reactie, concentrarea asupra obiectivelor si productivitatea ?

Ideea jocului Deseul periculos a fost inspirata de jocul Deseurile toxice din cartea 160 de activitati dinamice (jocuri) pentru team building (Derlogea si Bota, 2011).