Materiale necesare: cateva coli de hartie A4, 4 mape tip clipboard, markere, pixuri, banda adeziva,
Durata estimata: 1 ora (inclusiv partea de debriefing).
Regulile jocului: Jocul Debate pe teme date necesita impartirea participantilor in prima faza in 2 echipe: participanti activi si spectatori sau indecisi. Tema va fi anuntata de organizator la inceput. Participantii activi se vor imparti pe echipe de maximum 3 persoane in functie de pozitionarea fata de tema data (sub forma de afirmatie): echipa “total de acord”, echipa “cumva de acord”, echipa “cumva contra”, echipa “total contra”.
Cele 4 echipe vor ocupa 4 colturi ale zonei dedicate “duelului” argumentelor. Fiecare echipa va avea la dispozitie 5 minute pentru a discuta si a-si stabili linia de argumentatie, a formula clar argumentele si a pregati o strategie de atac si de aparare. Fiecare echipa va delega un vorbitor. Acesta are 1 minut la dispozitie pentru a prezenta cat mai convingator argumentele sale. In acest timp atat celelalte echipe, cat si “sala” asculta cu atentie.
Dupa ce au prezentat cele 4 persoane argumentele fiecarei echipe, audienta / spectatorii / indecisii trebuie sa se duca spre echipa care i-a convins. Castiga echipa cu cei mai multi aderenti. La paritate, se mai acorda echipelor respective cate 1 minut pentru prelungiri, spectatorii putand sa schimbe echipa, daca argumentele au fost mai convingatoare.
Organizatorul trebuie sa explice de la inceput regulile si etica dezbaterii. Nu se accepta atacuri la persoane, ofense, grimase / onomatopee batjocoritoare sau zeflemitoare, limbajul agresiv, argumentul autoritatii, argumente cu trimiteri personale sau sentimentale, orice forma de discriminare pe criterii de rasa, gen, etnie, religie, credinte etc.
Rațiunea jocului: Jocul Debate pe o tema data dezvolta tehnicile de persuasiune, intareste spiritul de echipa, dezvolta comunicarea intre membrii echipei, dezvolta abilitatea de a asculta cu atentie si respect un punct de vedere diferit, organizeaza gandirea prin argumentarea logica pentru o cauza, dezvolta capacitatea de a polemiza cu respect si buna cuviinta, separand ideea sau argumentul de persoana care a emis-o.
Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei jocului Debate pe o tema data: Ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Cat de importanta este argumentarea clara, logica, fara insinuari sau atac la persoana, pentru locul meu de munca / afacerea mea ? Reusesc sa separ in cadrul unei polemici ideea de persoana ? Reusesc sa respect punctul de vedere diferit ? Este usor sau dificil sa construiesti o argumentatie clara, logica, in sustinerea unui punct de vedere ?