Materiale necesare: bucati de burlan de pvc de aprox. 80 cm (numarul bucatilor necesare fiind numarul participantilor), jaloane de lemn de 20 cm inaltime, 1 bila / minge de 10-15 cm diametru. Mingea trebuie sa fie mai grea – de tipul celor care au lichid inauntru si un sistem luminos, care se aprinde la contactul cu solul.
Durata estimata: 30 minute (inclusiv debriefing).
Perioada de desfasurare: toata perioada anului.
Regulile jocului: Pentru jocul Conducta vie, organizatorul stabileste un traseu, in functie de numarul de participanti. Organizatorul va calcula ca traseul sa fie de aproximativ 10 ori lungimea liniei formate din toti participantii asezati in sir. Cu cat mai sinuos traseul, cu atat mai complex si mai spectaculos.
Principiul jocului este urmatorul: organizatorul da drumul la bila pe ”conducta” primului participant. Ceilalti participanti trebuie sa se racordeze dinamic – fiecare la conducta vecinului din ”amonte” (de unde vine bila) – si sa aseze burlanul intr-o anumita pozitie / inclinatie, astfel incat bila sa alunece mai departe.
Participantii nu stau pe loc, ci indata ce a trecut bila de ei, alearga si se plaseaza in ”aval”, racordandu-se la ultima conducta, rezultand astfel o ”conducta vie”, care canalizeaza bila pe traseul gandit in prealabil de organizator.
Pentru a ne asigura ca participantii urmaresc intocmai traseul stabilit, vor fi amplasate jaloane de lemn, care trebuie culcate la pamant cu piciorul, odata ce bila a trecut de participantii in dreptul carora se nimeresc aceste repere. Capatul traseului este marcat de o galeata / un recipient, catre care trebuie canalizata bila.
Daca bila cade intre conducte, jocul se reia de la inceput.
Rațiunea jocului: Jocul Conducta vie intareste spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, dezvolta capacitatea de auto-organizare a echipei (formate ad-hoc) si de asumare dinamica de roluri. Jocul dezvolta atentia distributiva, flexibilitatea, spontaneitatea, atentia la ceilalti.
Concluzii: O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei jocului Conducta vie: ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Este important sau nu sa fii spontan si flexibil in relatiile de munca pentru atingerea unui scop comun ? Sunt preponderent atent la ceilalti sau sunt preponderent atent la mine ? Daca sunt mai mult atent la mine ce efecte ar avea mutarea unei parti a atentiei la ceilalti ? Daca sunt mai mult atent la ceilalti ce efecte ar avea mutarea unei parti a atentiei la ceea ce fac eu ? Ce am simtit daca a cazut mingea de pe conducta mea ? Cum m-am simtit cand intreaga conducta vie a actionat rapid si bine organizat, fara sa scape mingea ?