Materiale necesare: cate 10 – 15 castroane pentru fiecare echipa; cate 10-15 bucati de lemn cu 5 cm mai lungi decat adancimea castroanelor; sfoara si tarusi pentru delimitarea perimetrului.
Durata estimata: 1 ora (inclusiv partea de debriefing).
Perioada de desfasurare: in afara sezonului rece (zapada ar fi un impediment).
Regulile jocului: Jocul Campul minat presupune delimitarea a 2 perimetre dreptunghiulare, care vor fi strabatute de membrii fiecarei echipe, avand latura mare de cel putin 15 m si cea mica de cel putin 5 m. Organizatorul aseaza minele (aseaza in picioare bucatile de lemn peste care pune in echilibru cate un castron cu gura in jos, sau in sus, daca nu bate vantul). Daca vreunul din membrii echipelor ce concureaza atinge un castron, dar acesta nu cade, inseamna ca a atins mina, dar aceasta nu a explodat, deci poate continua. Daca cineva atinge castronul si acesta cade de pe lemn si atinge solul, atunci mina a explodat si participantul trebuie sa paraseasca perimetrul echipei sale, fiind practic eliminat. Fiecare membru va parcurge perimetrul fiind legat la ochi. Ceilalti (recomandabil doar unul sau 2 coechipieri) il vor ghida printre mine, utilizand doar cuvintele ”rece” (in sensul ca merge, merge inainte, nu sunt mine aproape), ”cald” (atenție, esti foarte aproape de o mina), ”margine” (te duci stramb si ai ajuns sau risti sa ajungi la margine sau sa iesi din perimetru, ceea ce echivaleaza cu eliminarea). Este total interzisă sugerarea direcției (stanga / dreapta sau alte cuvinte stabilite drept cod pentru stanga si dreapta sau ridicarea / coborarea tonului, care sa indice in vreun fel directia), in caz contrar echipa fiind descalificata. Echipa care reuseste sa treaca prima si sa aiba cei mai multi membrii teferi castiga. Daca o echipa a terminat mai repede, dar are mai putini membrii, pierde in fata celei care termina mai incet dar are mai multi membrii teferi. Daca ambele echipe termina cu acelasi numar de membrii (la paritate), castiga echipa care termina prima.
Rațiunea jocului: Jocul Campul minat intareste spiritul de echipa, imbunatateste comunicarea si coordonarea intre membrii echipei, construieste increderea intre membrii echipei, dezvolta atentia distributiva, dezvolta simtul raspunderii / responsabilitatii, dezvolta abilitatea de a planifica si de a respecta in mod creativ un set de reguli stricte.
Concluzii (Debriefing): O serie de intrebari pot fi foarte utile in procesul internalizarii experientei acestui joc: Ce am invatat eu despre mine insumi ? Ce am invatat despre ceilalti ? Care este rolul increderii intre membrii echipei pentru reusita si cum pot aplica cele invatate la locul meu de munca ? Ce sentimente au trezit in mine reusita / esecul echipei ? Daca am pierdut ca echipa, ce am putea face mai bine altadata ? Seamana campul minat cu campul meu de munca ? Dar cu viata in general ? Ce strategie da roade mai degraba: individuala sau comunitara (de grup) ? As putea asemana indrumarea verbala cu un proces de mentorat (profesional, de cariera, personal etc.) ?
Ce rol au in general pentru mine experientele altor oameni pe care eu inca nu le-am avut (cei care vad minele) ? Apreciez si gasesc utile sfaturile altor oameni sau colegi – sfaturi de natura profesionala, de cariera, tehnice, personale ? S-a intamplat vreodata in viata sau cariera mea ca datorita unui sfat primit la timp si ascultat sa evit ”o explozie” / ”o mina” ? Ce abilitate de raspuns am (response-ability) cand mi se da un sfat, o recomandare, o indrumare sau cand mi se cere ajutorul ? Dar cand mi se da o sarcina ?