Într-o lume dominată de tehnologie și confort urban, am pierdut legătura cu abilitățile primordiale care ne-au susținut existența de-a lungul mileniilor. Copiii noștri sunt prinși într-o matrice educațională care pune accent pe teorie, dar ignoră dezvoltarea competențelor reale. În fața provocărilor vieții moderne și a unui context geopolitic tot mai tensionat, aceștia riscă să fie nepregătiți pentru situațiile dure de supraviețuire.
Acest curs combinat – live pe Zoom, online asincron și experiențe practice pe teren – îți oferă oportunitatea de a redescoperi și de a transmite mai departe abilitățile care pot face diferența dintre viață și moarte. Cele 8 abilități primordiale pe care le vei învăța nu sunt doar simple tehnici; ele reprezintă un kit de supraviețuire esențial, fără de care niciun echipament modern nu își are rostul.
Ce vei învăța:
- Mentalitatea de supraviețuitor: Mai mult decât o abilitate, mentalitatea sau mindset-ul de supravieșuitor este acea așezare a minții, care ordonează și controlează restul abilităților primordiale și care cu siguranță face diferența dintre viață și moarte în situații-limită. Mentalitatea de supraviețuitor se construiește încet, cu răbdare și consecvență, zi de zi, pornind de la cele mai mici decizii și de la aspecte aparent minore, cum ar fi gandurile și cuvintele pe care le folosim. Așa cum ziceau filosofii stoici nu o situație în sine este problematică, ci raportarea noastră la ea. În acest modul vei învăța cum să cultivi și să exersezi în cele mai mici detalii zilnice mentalitatea de supraviețuitor, care în situații limită va face diferența dintre supraviețuire și moarte. Mentalitatea potrivită, cultivată în cele mai mici detalii, împreună cu conștiința că ai cunoștințe transformate prin exersare în abilități, te pot ține în viață, când alții clachează sub presiunea uriașă a unor situații-limită.
- Orientarea în teren: În acest modul vei învăța teoretic și practic cum să ”citești” terenul și cum să ți-l iei ca aliat, atunci când pentru alții pare ostil. Ceea ce astăzi îți pare de netrecut și de neînțeles, după parcurgerea acestui modul îți va părea familiar și prietenos. În acest modul vei învăța să te orientezi în teren cu hartă și fără hartă, cu busolă și fără busolă, cu gps și fără, cu ajutorul stelelor, soarelui, reperelor naturale, vei învăța ce forme de relief să folosești pentru deplasare și pe care să le eviți, vei învăța să te deplasezi camuflat, astfel încât să vezi dar să nu fi văzut, vei învăța cum să îți dozezi efortul, cu să folosești energia de relief în avantajul tău și cum să te faci nevăzut într-o clipită.
- Realizarea focului: Crucial pentru conservarea energiei termice, pentru potabilizarea apei, prepararea hranei, pentru întărirea unor materiale, aprinderea focului reprezintă poate abilitatea de bază a omului de când se știe el pe pământ. Aprinderea focului cu mijloace rudimentare reprezintă cea mai importantă abilitate primordială pe care orice om, de orice vârstă ar trebui să o aibă. În acest modul vei exersa aprinderea focului prin frecarea unor lemne, prin crearea de scântei și prin concentrarea luminii solare, pregătirea materialului pentru combustia corectă, realizarea de torțe cu materiale naturale, realizarea de sobe din materiale naturale (lut, pietre), tipuri de focuri.
- Găsirea apei: Plecând de la înțelegerea mai profundă a reliefului, pe care o vei dezvolta după parcurgerea modului ”Orientarea în teren”, vei înțelege în acest modul – prin lecții teoretice online și testarea în teren offline – cum apa din subsol urmărește întrucâtva pantele de la suprafață și pe unde ne așteptăm să debușeze izvoare sau să intersectăm văi. Mai mult de atât, vei învăța în acest modul și cum te poți folosi de cele mai neașteptate surse de apă, cu o preparare adecvată, precum apa de condens, apa din transpirația plantelor, apa din bălți care par de nefolosit. Vei învăța cum să o filtrezi și apoi cum să o faci bună de băut.
- Obținerea hranei: Vei începe acest modul cu o lecție teoretică, ce ține mai mult de mindset sau mentalitate, cum să obții hrana activ și pasiv în același timp. Vei învăța în acest modul tipurile de hrană, unde pot fi găsite, cum pot fi preparate, cum pot fi culese sau vânate. Evident, în ceea ce privește vânătoarea, nu vom exersa practic, întrucât metodele de vânare aplicate real se încadrează la braconaj în vremuri liniștite. Însă vom acoperi teoretic ce pești, animale și păsări se pot consuma, cum se pot captura activ, respectiv pasiv, cum se pot pregăti și păstra, respectiv consuma. Vom exersa o serie de metode pasive de captură, respectiv capcane, pe care nu le vom folosi în mod real, pentru a nu cădea sub incidența Codului vânătorii. Reamintesc faptul ca exersarea acestor abilități este importantă, dar că respectăm întru totul legislația românească și europeană în domeniu, precum și faptul că în situații de supraviețuire astfel de abilități sunt cruciale.
- Construirea unui adăpost: Împreună cu realizarea focului și improvizarea de haine, respectiv acoperăminte, construirea unui adăpost face parte din categoria mare de abilități care țin de conservarea energiei. În acest modul vei învăța tipuri de adăposturi, noduri și materiale care se pot folosi, tipuri de amplasament, combinarea cu tipuri de sobe, pentru asigurarea căldurii. Vom acoperi de asemenea elemente de camuflaj, respectiv de termoizolare și impermeabilizare a acestora.
- Primul ajutor cu mijloace din natură: În acest modul vei învăța cum să recunoști semne ale unor deficiențe sau afecțiuni, cum să tratezi răni, fracturi, entorse și luxații, arsuri, hipo- sau hipertermii, intoxicații, simptome ale unor boli comune, vei învăța plante medicinale și substanțe cu efect farmacodinamic din mediul natural, precum și manevre care pot salva vieți.
- Identificarea și gestionarea riscurilor: În acest ultim modul vei învăța și exersa evaluarea, gestionarea și minimizarea pericolelor din natura din România de tip climatic, geomorfologic, faunistic, precum și riscuri generate de activitatea umană. Vei învăța cum să eviți pierderea de energie în cazuri de extreme climatice, cum să gestionezi întâlnirea cu animale periculoase, înteracțiunea cu persoane care au intenții rele, ce să faci când ajungi în situații dificile. Vom aborda împreună în acest modul multe cazuri particulare de identificare și gestionare a riscurile din mediile naturale și vei avea ocazia să exersezi moduri inteligente de minimizare a riscurilor din mediile naturale din România.
Acest curs nu este doar despre învățare, este despre transformarea cunoștințelor în abilități prin exersare. Acest curs reprezintă o experiență de viață care te va transforma pe parcursul unor luni bune și care te vor împuternici pentru vremurile care ne stau înainte. Îți vei redescoperi anumite instincte, vei învăța să vezi ceea ce nu vedeai înainte, vei deveni mai rezilient și vei dobândi competențe pe care le vei putea transmite și generațiilor viitoare. Nu îți permite luxul lipsei de pregătire într-o lume din ce în ce mai instabilă. Începe acum, învață, exersează și devino un protector al familiei și generației tale!
Odată achiziționat, cursul de pe această platformă online îți este accesibil câtă vreme această platformă va fi funcțională, respectiv dacă voi hotărî migrarea pe o altă platformă, vei primi un cont nou acolo. Grăbește-te să îl achiziționezi acum la un preț redus, de lansare, întrucât acest curs va fi în permanență îmbunătățit cu informații, lecții și module noi, pe măsura trecerii timpului, viziunea mea fiind aceea de a deveni un curs reper de mare folos în domeniul supraviețuirii!
Caracteristicile cursului
- Lectii 45
- Teste 0
- Durata Lifetime access
- Nivel Toate nivelurile
- Limba Română
- Studenti 0
- Teme Self
Requirements
- Cunoștințe generale despre natură
Funcționalități
- Supraviețuire, bushcraft și ecologie montană
Public țintă
- Persoane de peste 14 ani din mediul urban